Voordekunst

2015-2016
Cultureel

☞ Voordekunst is een kunstcrowdfundplatform. En in iets meer woorden: een platform waar makers hun nieuwe werk kunnen presenteren en liefhebbers dat werk eenvoudig financieel kunnen ondersteunen. In 2015 bestond het platform vijf jaar. Wij werden gevraagd of we iets moois konden maken om het lustrum luister bij te zetten.

Ruben Steeman. Foto: Catharina Gerritsen

Daarvoor maakten wij vijftien portretten van de mensen die bijdragen aan het bestaan van het platform. Vijf makers, vijf donateurs en vijf partners vormden samen de serie Aan het woord. Een van de kunstenaars die we het woord gaven was Levi van Veluw. Voor zijn enorme installatie The Relativity of Matter in het Maastrichtse cultuurhuis Marres haalde hij via het platform € 25.000 op.

Levi van Veluw. Foto: Catharina Gerritsen.

Om te laten zien hoe zo’n groot project met Voordekunst tot stand kan komen, spraken we ook met de partners van het platform, zoals Ger Koopmans, gedeputeerde voor cultuur van de provincie Limburg, en met donateurs, mensen die thuis besluiten dat ze graag een steentje (of een tientje) willen bijdragen een kunstproject. Sommigen doen dat met veel geld, anderen met weinig. Zo lieten we alle kanten van Voordekunst zien.

In 2016 werden we wegens succes verlengd. In dat jaar lanceerde Voordekunst het platform Voordekunst Kiest, waarin jonge talenten werden gekoppeld aan de gevestigde instituten van de kunstwereld. Voor dat platform maakten we een nieuwe reeks dubbelinterviews, zogenaamde Dubbelslagen. Daarin interviewden we tegelijkertijd beide kanten van het nieuwe project.

Zo spraken we met jonge theatermakers Kasper Tarenskeen en Jan Hulst die onder leiding van creatief leider Marcus Azzini een voorstelling bij Toneelgroep Oostpool maakten.

Jan Hulst, Kasper Tarenskeen en Marcus Azzini (achtergrond). Foto: Roderik Rotting.

Voor beide reeksen zorgden we bovendien voor mooie portretfoto’s. De verhalen verschenen aanvankelijk op de blog van Voordekunst en later in de jaarverslagen van 2015 en 2016.

"Wij werken graag met Hotel Content samen, omdat we ze zelfstandig op pad kunnen sturen en we altijd professioneel werk van ze aangeleverd krijgen. Daarnaast denken ze kritisch met ons mee en houden ze vast aan hun eigen, prettige en informele stijl."

Roy Cremers, directeur Voordekunst